Важно: Получено електронно съобщение за хакерска атака – допълнение!

Уважаеми клиенти,

В допълнение към предишната новина свързана с получаването на съобщение за хакерска атака от името на Енфорсър ( можете да я прочетете ТУК ), информираме Ви, че установихме, че вирусът, който електронното съобщение се опитва да Ви накара да инсталиране е от т.нар тип крипто-вирус, който търси файлове на вашите локални и споделени компютри и се опитва да ги криптира с цел да не можете да ги отворите и с цел да заплатите сума пари, след което същите да бъдат декриптирани. Съветваме Ви, да не се опитвате да заплащате, каквато и да е сума пари, защото едва ли ще има резултат. Това, което можем да Ви посъветваме в този конкретен случай е:

  1. Незабано да изключите заразените компютри (тези, на които сте инсталирали вируса) от мрежата и интернет.

  2. Да копирате възможно най-бързо всички файлове, които не са криптирани на външен носител.

  3. Да преинсталирате съответния компютър. Тези от вас, които желаят, може да опитат използването на антивирусна програма, но опитът ни показва, че такива рядко вършат работа.

Имайте предвид, че подобни атаки се случват и чрез изфабрикувани съобщения от НАП и други държавни органи, както и от ваши контрагенти и т.н. Затова, бъдете бдителни, когато получавате съобщение, което изисква да инсталирате нещо по вашите компютри, още повече, когато съобщението изисква и да спрете антивирусната ви програма. С случай, че все пак се налага да получите някакъв файл (особено такива с разширение .zip и .ехе), предварително уточнете това със страната, с която комуникирате.

Други важни съвети, които можем да Ви дадем, свързани с вашата работа и с компютърни системи и интернет като цяло са следните:

  1. Ако имате интернет банкиране, което изисква електронен подпис, винаги го изваждайте от компютъра, когато не сте пред него и ако имате възможност, отделен отделен компютър, от който не се отварят интернет страници и електронни пощи за работа с интернет банкиране.

  2. Не отваряйте абсолютно никакви прикачени файлове във вашите електронни пощи, освен ако не сте напълно сигурно, че подателя е автентичен. Това, че получавате персонализирано електронно съобщение от ел.адрес, който ви е познат, не означава, че подателя е действителния такъв. Имайте предвид, че информацията за нашите продукти и за нашия екип са публични на нашата интернет страница и всеки може да ги види.

  3. Инсталирайте си антивирусна програма на компютрите, която не е кракната, а лицензиране такава.

  4. Ако имате важни файлове, задължително им правете архив поне веднъж седмично.

  5. Не използвайте кракнат/нелицензиран софтуер по вашите компютри.

  6. Не отаряйте интернет страници, които Ви изглеждат подозрителни и се съмнявате в тяхната автентичност.

При въпроси, моля не се колебайте да се свържете с нас!

Екипа на Енфорсър ООД